Voice dialogue is een psychologische theorie en coachingmethode die ook wel de ‘psychologie van de ikken’ wordt genoemd. Grondleggers ervan zijn de Amerikaanse psychologen Hal en Sidra Stone. In dit artikel meer over voice dialogue en hoe de methode kan worden ingezet.
Voice dialogue wordt ook wel de ‘Psychology of Selves’ ofwel de ‘psychologie van de ikken’ genoemd. Het idee erachter is dat ieder mens uit meerdere ikken dan wel subpersonen bestaat. En al die verschillende ikken hebben vervolgens allemaal hun eigen gevoelens, wensen, herinneringen, visies enzovoort. Eigenlijk vormen die ‘ikken’ wie je bent, je persoonlijkheid.
Sommige van die subpersonen zijn dagelijks en meer prominent aanwezig dan andere. Die zogenaamde sterke ‘ikken’ hebben dan ook meer invloed op hoe je je gedraagt en de buitenwereld je ziet. Er zijn veel subpersonen. Bekende ‘ikken’ zijn onder andere de perfectionist, het innerlijke kind, de innerlijke criticus, de verantwoordelijke, de pleaser, de pusher en de dromer.
Misschien herken je het wel dat er verschillende ‘ikken’ in je zitten. Bijvoorbeeld je overweegt voor jezelf te beginnen. Een stemmetje in je roept dan plots: “Nee, niet doen. Werken voor een baas is veiliger”. Of je hebt zin in een ijsje. Maar er popt dan opeens een stem in je op die zegt: “Doe dat niet. Je dieet gaat net zo lekker”. Inderdaad, een van je subpersonen wil het roer overnemen en bepalen wat je moet doen.
In essentie houdt voice dialogue in dat je in gesprek gaat met je innerlijke stemmen, wat een verhelderend effect kan hebben. Door je verschillende (verborgen) 'ikken' te leren kennen, ontdek je wie de touwtjes in handen heeft en wanneer, en hoe ze je gevoel en gedrag beïnvloeden. Wanneer je vertrouwd raakt met deze diverse 'ikken' en hun leidende rol begrijpt, vergroot dit je bewustzijn en bevordert het je zelfkennis. Dit stelt je ook in staat om zelf de regie te nemen in plaats van dat je innerlijke stemmen dat doen.
De kern van coachen middels voice dialogue betekent dat je als het waren de ‘ikken’ uitnodigt voor een gesprek. Die subpersonen kunnen nuttig zijn en je helpen, maar je ook in de weg zitten. Bijvoorbeeld de innerlijke criticus die op alles wat je doet commentaar heeft. Dat kan ertoe leiden dat je lamslaat en er niets meer uit je handen komt. Of de pleaser die alles doet om geaccepteerd te worden en streeft naar harmonie. Gevolg? Je past jezelf steeds meer aan en holt jezelf uiteindelijk voorbij.
In een voice dialogue sessie gaat de coach – facilitator genoemd – het dialoog aan met jouw verschillende subpersonen. Dus je wordt gevraagd je letterlijk te verplaatsen in je ‘ikken’. Op die manier leer je je ‘ikken’ kennen en begrijpen. Wie het voor het zeggen heeft en ook waarom. Het fijne ervan is dat het je helpt vastgeroeste patronen te doorbreken en vervolgens kan bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling en groei.
Er zijn diverse voorbeelden te geven wanneer de ‘psychologie van de ikken’ kan worden gebruikt. Misschien heb je een negatieve gewoonte die je maar niet uit je systeem krijgt. Of schiet je keer op keer in de stress in bepaalde situaties in je leven. Ook kan het zijn dat je keer op keer met bepaalde personen op je werk en/of in je privéleven botst. Nog een: je wordt heen en weer geslingerd tussen bijvoorbeeld voor jezelf beginnen of voor een baas blijven werken. Kortom, er zijn heel veel zaken te noemen waarbij toepassing van voice dialogue uitkomst biedt. Het resultaat ervan is uiteindelijk dat je weer in control bent over je leven. Dat geeft niet alleen rust, maar ook een gevoel van vrijheid.
Sonnevelt verzorgt diverse coachopleidingen met uiteenlopende coachingmethoden. Voice Dialogue is een onderdeel van de opleidingen Energetisch Coach, Lichaamsgericht Coach en Kindercoach.