Leer hoe je als coach of therapeut iemand kan helpen z'n mindset te veranderen zodat afvallen geen frustrerende, terugkerende activiteit is.
In deze cursus leer je de neurotransmitters kennen, tekorten herkennen en die met voeding en leefstijl weer op orde krijgen.
Hoe ga jij om met emoties? Krijg je een knoop in je maag en past er niets meer bij? Of wordt het een bodemloze put en is de inhoud van de koelkast niet meer veilig? Dat iedereen anders omgaat met emoties dat moge duidelijk zijn, maar wat is het effect hiervan op ons eetgedrag?
Emoties zijn reacties van onze hersenen op gebeurtenissen die een gevoel oproepen van bijvoorbeeld vreugde, angst, boosheid of verdriet. Deze gevoelens doen iets met ons lichaam en wij voelen dit vaak in onze buik. Je kunt kriebels in je buik krijgen van verliefdheid, een knoop in je maag krijgen van stress, een leeg gevoel hebben in je buik van verdriet en misselijk zijn van angst. Wie herkent dit niet?
Eten kan een manier zijn om een verlangen te bevredigen. Wanneer we ons verdrietig of eenzaam voelen zoeken we naar troost en naar warmte. Sommige mensen vinden deze troost in eten. Het kan letterlijk een leegte vullen en geeft een kort maar bevredigend gevoel. Soms voel je je verdrietig en vind je dat je dat ene lekkere gebakje wat nog in de koelkast stond wel verdiend! Ons lichaam vraagt dan niet om eten, maar onze geest des te meer. Dit betekent dat we gauw meer eten dan we lichamelijk nodig hebben. Doen we dit een langere periode achtereen dan is de kans groot op overgewicht.
Emoties kunnen ook het effect hebben dat we weinig tot niets meer eten. Ken je dat gevoel in je maag wanneer je angstig of gespannen bent? Je krijgt letterlijk niets meer door je keel! Wanneer dit langere tijd aanhoudt of regelmatig terugkeert, kan dit onbewust een gewoonte gaan worden. Je lichaam went aan minder voeding, maar dit betekent niet dat je minder voeding nodig hebt! In extreme gevallen kan er sprake zijn van bijvoorbeeld anorexia.
Wanneer we vanuit emoties meer of minder gaan eten, hoeven we niet daadwerkelijk met deze emoties aan de slag. We kiezen dan (onbewust) voor de snelle oplossing. Wanneer dit incidenteel gebeurt, is er natuurlijk niets aan de hand. Maar wordt dit een gewoonte dan kan er een serieus probleem ontstaan. De manier om problematisch (niet) eten voor te blijven, is je bewust blijven en worden van je emoties en hoe je hier op reageert. Waarom eet ik juist nu wel of niet en welk gevoel geeft dit mij? Wat zou ik kunnen doen aan de veroorzaker van de emotie of aan de emotie zelf zonder hier voeding in te betrekken? Wanneer je deze vragen kunt beantwoorden en je kunt er naar handelen, gaat de emotie niet meer de strot in of uit maar zijn we hem simpelweg ‘de baas!’.
Wil jij leren om uit de cirkel van ongewenst (eet)gedrag te komen? Bekijk dan de cursus Psyche en gewicht.