Kijk je terug op je eigen ik van 10 jaar geleden? Dan sta je er mogelijk verbaasd van hoe je bent veranderd. Nietwaar? Ga nu eens in gedachten 10 jaar vooruit? Wat zie je dan? Verander je nog? De kans is groot dat je antwoordt: ‘Een klein beetje misschien.’ Nou in realiteit blijkt dat heel anders te zijn.
Het hierboven beschreven fenomeen is door de psychologen Daniel Gilbert, Jordi Quoidbach en Timothy Wilson onderzocht en wordt ‘The End of History Illusion’ genoemd, oftewel: de einde van de geschiedenis illusie. Het schijnt dat wanneer je naar je toekomstige ik kijkt je als het ware een beetje blind bent.
Okay, dat je je hele leven niet dezelfde persoon blijft, realiseer je je. Alleen de snelheid waarmee je persoonlijkheid, voorkeuren en waarden veranderen, onderschat je. Gevoelsmatig gaat dat in een slakkengang. Je denkt dat je kortgeleden de persoon bent geworden die je nu bent. Of je nu een jongere bent, van middelbare leeftijd of gepensioneerd.
De belangrijkste reden waarom je denkt dat je niet verandert? Omdat je graag van jezelf denkt een stabiele persoonlijkheid te bezitten. Dat geeft een gevoel van zekerheid en sluit twijfel over de toekomst uit. Bovendien geldt: des te gelukkiger je nu bent in het leven, des te meer je denkt dat je dezelfde blijft. Logisch! Wanneer je nu gelukkig bent, dan wil je dat er niets verandert. Maar, hoe anders is de werkelijkheid.
Je verandert continu. Je hele leven lang. Het schijnt dat je in werkelijkheid anderhalf tot twee keer meer verandert dan je denkt. Of je nu tussen de 20 en 30 jaar bent of tussen de 50 en 60 jaar.
En… de veranderingen voltrekken zich volgens de eerder genoemde psychologen op allerlei fronten. Niet alleen wat je lievelingseten en drinken is verandert, maar ook wie je beste vrienden zijn, waar je het liefst vakantie viert, de hobby’s die je beoefent, welke muziek je graag beluistert evenals boeken die je leest en welke films je bekijkt. Maar ook, wat je belangrijk vindt in je leven en hoe je tegen mensen aankijkt. Dat allemaal verandert bij de meeste mensen in hun leven. Anderzijds is het ook zo dat je in de kern wel dezelfde persoon blijft met dezelfde karaktertrekken.
Die veranderingen worden door verschillende zaken in je leven beïnvloedt. Zo doorloop je in je leven diverse levensfasen. Eerst ben je jong en onbezonnen, wil je de wereld ontdekken. Daarna ga je werken aan je carrière, krijg je misschien een relatie en/of kinderen waar je leven dan om draait. Daarnaast kan ook het geloof, een scheiding, ernstige ziekte, trauma of het gevoel ‘is dit alles’ bijdragen aan veranderingen. Een nieuwe uitdaging zoeken en/of andere invulling geven aan je leven. En… word je ouder? Dan word je doorgaans emotioneel stabieler en neemt de relativering toe.
Benieuwd of je werkelijk zoveel verandert in 10 jaar tijd? Neem dan eens de proef op de som en beantwoord de onderstaande vragen. Wat weet je nog?
Neem even de tijd en ontdek de verschillen tussen nu en toen. Gebruik foto’s, dagboeken, agenda’s, briefwisselingen et cetera om te achterhalen hoe je bent verandert in de afgelopen 10 jaar.
Ook leuk om te doen: maak een tijdcapsule. Verzamel 10 items die een beeld geven van wie je nu bent en wat je belangrijk vindt. Doe die in een doos en maak deze over 10 jaar open.
Lijkt het je leuk om meer te leren over vitaliteit en hoe je anderen hierin kunt begeleiden en coachen? Neem dan een kijkje bij ons opleidingsaanbod.