Opleiding
Kindercoach

 • 10 lesdagen
 • Ervaringsgericht leren
 • Met docenten uit de praktijk
 • Keuze uit reguliere of HSP variant
Schrijf je in

Zet kinderen in hun kracht

Een levenslustig, stralend jongetje. Volkomen zichzelf, het zonnetje in huis. Maar dat was hij niet altijd. Een tijdje geleden was hij snel geprikkeld, verveeld, onaardig tegen andere kinderen. Zijn ouders vroegen zich af wat er toch met hem aan de hand was. Ze staan niet alleen. Uit onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut blijkt dat ruim een kwart van de ouders van kinderen van 0 tot 18 jaar zich zorgen maakt over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van hun kinderen. Een kindercoach begeleidt in dit soort vraagstukken.

Over de opleiding Kindercoach

De opleiding Kindercoach is bedoeld voor diegene die als coach kinderen en ouders/opvoeders wil leren begeleiden in de opvoeding en bij ontwikkelingsvraagstukken. Kindercoach is dé opleiding voor jou als jij het geweldig vindt om het zelfvertrouwen van kinderen en tieners te zien groeien, om ze hun talenten te laten ontwikkelen en om kinderen vol levenslust te zien leven. Bij de opleiding Kindercoach leer je hoe jij als coach dit verschil kunt maken voor kinderen. In de praktijk werken Kindercoaches vooral met kinderen uit de basisschoolleeftijd.

6 e-learnings cadeau!

Schrijf je vóór 1 oktober 2023 in voor een opleiding* die dit najaar start en ontvang 6 e-learnings over vitaal leven cadeau. Verzeker jezelf van een plekje én profiteer van deze aanbieding t.w.v. 594 euro!

* Bekijk de actievoorwaarden

Ellen over...
opleiding Kindercoach

"Er ging een wereld voor mij open, een wereld van voelen, veel gelijkgestemde mensen, herkenning, nog meer kennis over gevoelig zijn en een nieuw veranderingsproces in mezelf. Door mijn eigen proces was er al veel in gang gezet, maar deze opleiding gaf mij weer nieuwe tools en inzichten."

— Ellen van de Veerdonk —

Voor wie is deze opleiding?

De opleiding Kindercoach wordt gevolgd door mensen die een professionele stap willen maken naar een zelfstandige coachpraktijk of meer coachvaardigheden binnen hun bestaande baan willen ontwikkelen, zoals zorgverleners, mediators, medewerkers van kinderdagverblijven of leerkrachten in het basisonderwijs. De opleiding is ook geschikt voor ouders die de kennis direct willen toepassen in de opvoeding bij hun eigen kinderen. Wil je ook werken met hooggevoelige kinderen? Bekijk dan de opleiding Kindercoach HSP.

Doel van de opleiding Kindercoach

Een door Sonnevelt opgeleide kindercoach beschikt over de kennis en vaardigheden om op deskundige wijze een kind te begeleiden in een coachtraject. Daarbij staat het stimuleren van de eigen kwaliteiten en het zelfoplossend vermogen van een kind centraal. Je ontdekt de taal van het kind en leert hoe je een spiegel kunt zijn voor kinderen en ouders. Een Sonnevelt-kindercoach adviseert niet, maar brengt haar kennis van ontwikkeling over in een coachtraject en gaat met creatieve en speelse methodieken met een kind aan de slag, Op deze manier sla je een brug tussen de reguliere- en integrale kinderhulpverlening.

Wat leer ik in de opleiding Kindercoach?

Centraal in de opleiding Kindercoach staat het leren luisteren en kijken naar kinderen zonder te oordelen. Je leert ouders (of leerkrachten of andere hulpverleners) te begeleiden in hulpvragen met betrekking tot gedrag, emoties, ontwikkelingsfasen of opvoeden in het algemeen, voornamelijk gericht op kinderen uit de basisschoolleeftijd. Je werkveld als kindercoach heeft raakvlakken met je sociale omgeving, scholen en de zorgsector. Tijdens het klassikale onderwijs is er veel ruimte voor praktijk, zoals bijvoorbeeld de begeleiding van een proefcliënt. Ook kruip je zelf regelmatig in de rol van het kind tijdens het oefenen van methodieken. Verder wordt er veel aandacht besteed aan jouw persoonlijke proces. De basis voor een goede coach is inzicht in eigen thema’s en terugkerende patronen. 

Aan het einde van de opleiding Kindercoach kun je:

 • de eigen taal en wereld van kinderen beter begrijpen.
 • onderscheid maken tussen oorzaak en gevolg in opvoedingsproblemen.
 • Inzicht geven in gedrag en ontwikkelingsproblematiek.
 • Inzicht geven in de werking van het brein bij prikkelverwerking en emotieregulatie.
 • kennis van contextuele hulpverlening en ontwikkelingspsychologie inzetten.
 • effectieve coachmethodieken inzetten.
 • grenzen en mogelijkheden binnen kinderhulpverlening herkennen.
 • een coachtraject uitzetten en doorverwijzen waar nodig.
 • een eigen professionele praktijk als kindercoach beginnen. 

Wat kan ik als kindercoach?

Een door Sonnevelt opgeleide kindercoach kan, al dan niet vanuit een eigen praktijk, professioneel aan de slag in het begeleiden van kinderen in de bassischoolleeftijd en hun ouders bij opvoeding en ontwikkeling. Op het gebied van opvoedingsvraagstukken kun je zowel preventief als curatief begeleiden. 

Duur:

Circa 5 maanden.

Omvang:

10 dagen (incl. 1 examendag), gemiddeld 1 dag per 2 weken (20 EC-punten).

Studiebelasting:

gemiddeld 8-10 uur per week.

Onderwerpen:

De volgende onderwerpen komen aan bod in de opleiding Kindercoach:

 • Introductie opleiding, opbouw coachtraject, basishouding kindercoach.
 • Ontwikkelingspsychologie, werking van het brein bij kinderen, coachvaardigheden.
 • Contextuele hulpverlening, trends in de samenleving, rol en taak van de kindercoach. 
 • Prikkelverwerking, Stoornissen en trauma, doorverwijzing.
 • Toepassing van methodieken
 • Kinderen spiegelen, overdracht en tegenoverdracht, opvoedstijlen.
 • Supervisie op het coachtraject
 • Positieve psychologie
 • Voeren van een eigen praktijk, afronding en evaluatie.

Huiswerk en afronding:

Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio (reflectieverslagen en thuisopdrachten) en doe je ervaring op door middel van intervisie (3 bijeenkomsten) en begeleid je een proefcliënt (6 contactmomenten). De opleiding wordt afgesloten met een examen (theorie en praktijk).

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined

Capelle aan den IJssel (Rotterdam)

FlexLounge
06 oktober 2023
08 maart 2024
vrijdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Nijmegen

Sanadome
28 oktober 2023
06 april 2024
zaterdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Amsterdam

BCN
04 november 2023
20 april 2024
zaterdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Najaar 2023

Zoek je het lesrooster van voorjaar 2023? Ga dan naar het studentportaal op onze website.

Najaar 2023:

Prijs: 2.925,-

Bij betaling in 3 termijnen is het bedrag €975,- per termijn.

Voordeel: bij betaling ineens krijg je 5% korting op de opleidingskosten. Deze korting is niet van toepassing indien je gebruik maakt van het STAP-budget.

Bovenstaande prijzen zijn inclusief uitgebreide lesmap en examen op vastgestelde examendag van eigen opleidingsgroep. Exclusief literatuur en eventuele deelname aan (her)examen op herexamendag à €100,- per onderdeel. In het kader van de onderwijsvrijstelling geen btw van toepassing.

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

De gemiddelde groepsgrootte is 16 deelnemers, met een minimum van 12 en een maximum van 20.

Voor deze opleiding dien je minimaal een afgeronde MBO-niveau 4 of HAVO-opleiding te hebben afgerond. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur (0418-51 57 82).

Download het examenreglement.

Je ontvangt het diploma van deze opleiding bij:

 • een voldoende voor het portfolio met de huiswerkopdrachten
 • een voldoende voor het examen theorie en praktijk
 • het voldoen aan de aanwezigheidsplicht (max. 2 lesdagen gemist) 
 • het voldoen van de betalingsverplichting
   

Bekijk de ervaring van oud-student David Veenstra (David heeft de opleiding Kindercoach HSP afgerond).

Ellen van de Veerdonk vertelt in dit interview hoe ze haar eigen praktijk is gestart.

Helaas heeft de overheid recent besloten de regels wederom verder aan te scherpen, nu voor de STAP-aanvraagtermijnen van september en november 2023. Hierdoor komt circa 95% van alle opleidingen in Nederland met onmiddellijke ingang niet meer in aanmerking voor STAP. Dat geldt helaas ook voor de opleidingen van Sonnevelt. Per 1 januari 2024 stopt de STAP-regeling in zijn geheel, dit in verband met bezuinigingsmaatregelen van de overheid.

Studiekosten nog aftrekbaar voor ZZP-ers en ondernemers

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

Samenwerking UWV

Heb je momenteel een AG-, ZW- of WW-uitkering en kom je misschien in aanmerking voor een opleidingstraject voor een beter arbeidsperspectief? Informeer dan bij het UWV naar je mogelijkheden voor een eventuele vergoeding van deze opleiding. Of neem contact op met onze studiecoach Jolien Mahler op 0418-515782. Zij kan je meer vertellen over onze goede samenwerking met het UWV.